Paardenwelzijn

Als aanbieder van paardrijlessen en paarden coaching hecht ik veel waarde aan het paardenwelzijn. Daarom wijken mijn trainingen en coaching af van de reguliere wijze waarop vaak les wordt gegeven en coaching wordt aangeboden. Paardenwelzijn heeft bij mij echt prioriteit namelijk.

Dat wat ik doe, noemt men natural horsemanship

Ik heb me vanuit eigen ervaringen verdiept in de R+ minded manier van trainen en intrinzen. In mijn woordenboek komt met druk werken niet voor en wordt vooral met beloning gewerkt. In mijn optiek komt trainen zonder druk het paardenwelzijn ten goede. Beschermd werken levert altijd een minder gefrustreerd en minder boos paard op. Het komt bovendien de band met je paard nadrukkelijk ten goede. De manier waarop ik werk is wat men natural horsemanship noemt. Het is een ideale manier van werken en goed voor het paardenwelzijn wanneer je tegen angst of onbegrip aanloopt.

Ik ga altijd uit van positieve bekrachtiging

Ik benader paarden altijd met positieve bekrachtiging. Ik beloon alleen wanneer iets positief is en bestraf negatief gedrag dus niet. Ik werk met clickertraining en hersenwerken. Zo leert een paard om zelf na te denken. Doorgaans levert dat een paard op dat weer wil werken en weer geïnteresseerd is. Paardenwelzijn betekent in mijn optiek dat een paard zelf keuzevrijheid moet hebben. Heeft een paard geen zin, dan gaan we gewoon wat anders doen. Van drang is dus nooit enige sprake. Paardenwelzijn staat bij mij dus echt nadrukkelijk op de eerste plaats.

Paardenwelzijn betekent ook altijd bitloos en zonder enige dwang of discipline

Bij mij rijden paarden in het kader van paardenwelzijn altijd bitloos en zonder enige dwang. De lessen zijn ook niet discipline gericht, maar altijd ontspannen. Gedurende de lessen is er steeds volop aandacht voor de huisvesting van paarden, het gedrag van paarden en positieve bekrachtiging. Ook richten we ons op voeding en wandelen buiten eigen terrein. De coaching die ik verzorg, bied je hulp bij het zelf ontdekken van de antwoorden op prangende vragen. Ik geef ze zelf niet, ik help je wel nadrukkelijk bij het vinden van de antwoorden. De sessies zijn er altijd op gericht om vertrouwen terug te krijgen en weer vertrouwen in je paard te krijgen. Wanneer je een nare ervaring hebt gehad met een paard, bijvoorbeeld door een val, dan kost het je tijd om het vertrouwen te herwinnen. Mijn paardrijlessen en coaching helpen je bij dat proces. Iets wat ik uit eigen ervaring weet!