Equi habitat op nog geen hectare

Begin 2020 kreeg ik een berichtje, of ik iemand wist voor mijn oude verzorgpaardje Cajenn, meteen dacht ik, Ja, dat weet ik wel!

Dat kan alleen bij mij zijn. We stonden toen op een particuliere pensionstalling met onze merries, Skye en Chica, we konden haar helaas niet bij hen stallen dus moesten we verder zoeken.

 

We zijn toen wezen vragen en kijken voor weilanden zodat we deze in eigen beheer konden hebben, en binnen geringe tijd vonden we een weiland van nog geen hectare. Er was niks dan alleen weiland en aangezien onze andere merries niet op gras mogen maakten we een plan om er een Equi Habitat van te maken, een wat? Equi Habitat, dit is een streven om de paarden op een zo natuurlijk mogelijke manier te houden en daarbij de leef omgeving van andere (wilde) dieren en planten ook in acht te nemen.

 

Paarden leven van oorsprong in grote gebieden met vaak droog, lang stengelig gras, ze lopen per dag circa 40 kilometer en hebben bijna altijd eten tot hun beschikking, ze eten bijvoorbeeld ook takken en bladeren. De paarden van tegenwoordig staan wanneer ze buiten staan altijd op (raai)gras wat veel te rijk is aan suikers en andere voedingsstoffen waar ze maar weinig van nodig hebben, of ze staan op stal en hebben maar 2 keer per dag een half uurtje eten tot hun beschikking, denk aan een plukje hooi en een bak brokken en worden per dag 1 tot 3 uur gereden. Dit haalt de bacterie huishouding in de darmen overhoop en er ontstaan dan welvaarziektes zoals, maagzweren, zomerexceem, pssm, EMS en KPU. 

 

Wij houden onze paarden op een manier die voor ons haalbaar het dichtst bij hun natuur komt. Ze lopen op een pad (track) waar ze hooi tot hun beschikking hebben in slowfeeders, zo kunnen ze 24/7 hooi eten. Ook hebben we takken op de track liggen waaraan ze kunnen knabbelen. Zo blijven ze in beweging. Dit hebben we verwezenlijkt op een stuk grond van nog geen hectare.

Mocht je denken, dit wil ik ook wel voor mijn paard, maar niet goed weet waar je moet beginnen, boek dan een rondleiding via onze contact pagina. 

Wij delen onze informatie en ervaringen graag, zodat meer paarden een fijn en gezond leven kunnen leiden.