Winnen of verliezen?

"Ik kan niet bitloos rijden met mijn paard want dan wordt hij sterk en moeilijk".
Waarom wordt bij sterk en moeilijk? Omdat je hem bitloos rijdt? Of is er een andere reden?
"Hij vind het spannend in het bos en wil dan het liefst naar huis, maar dat laat ik niet gebeuren want dan heeft hij gewonnen".
Om het even te relativeren:
Je vriend wil gaan cliff diven, hij zegt tegen jou "je moet mee, is leuk!" jij vind dit geen goed idee, je zegt tegen hem dat je het veel te eng vind en niet mee wil.
Hij blijft pushen, tot er zelfs een moment komt dat hij een touw aan je bind en je mee sleept naar de cliff, het touw snijdt in je romp, het doet pijn, wanneer je aangeeft echt niet te willen trekt hij harder, hij slaat je zelfs.
Je geeft toe, hij heeft gewonnen, je gaat niet meer vechten want het is een oneerlijke strijd.
Je springt zonder tegensputteren van de cliff, want er is geen andere uitweg meer...
Ik kan me voorstellen dat dit is hoe veel paarden zich geregeld voelen. Onbegrepen, niet gehoord, gepusht tot iets wat iemand anders van ze wil, op hele vervelende manieren. Pijn gedaan, voor ons eigen ego, omdat het zo leuk is om paard te rijden, te laten zien hoe goed we zijn en hoe knap ons paard is!
Weet je wat pas knap is! Als je naar je paard kan luisteren, kan accepteren wanneer hij nee zegt en hem op een respectvolle en liefdevolle manier begeleid in iets wat hij spannend of moeilijk vindt. Dat zou je zelf ook graag willen!
Dus laat je ego los en luister naar wat je dierbare vriend je te vertellen heeft! 🧡

Reactie schrijven

Commentaren: 0