Kom erachter welke trainingsmethode bij jou past

Er zijn heel veel methodes om je paard te trainen, maar hoe kom je erachter wat bij jou én je paard past?

Al jarenlang trainde/connecte ik via de methode van Klaus Ferdinand Hempfling, dit was mijn eerste kennismaking met natural horsemanship, ik was in de wolken van wat er allemaal mogelijk was met deze methode. Dit was het! Paardentaal leren lezen en spreken, zoals in Black Beauty zonder zadel of hoofdstel over het strand galopperen, lessen volgde.

 

Al die jaren dacht ik dat dit het was, de beste methode, tot mijn eerste eigen paardje in mijn leven kwam, zij dacht hier heel anders over. Ze reageerde nauwelijks, werd boos en wilde niet meer met mij mee. Jarenlang worstelde ik om haar te motiveren of werd ik juist bang omdat ze heftig op mij reageerde door haar oren in de nek te leggen en zelfs naar me te trappen. Instructeurs zijn langsgekomen om mij en mijn paard te helpen, van de meesten kreeg ik terug dat mijn paard mij de baas wilde zijn en ik duidelijk mijn grenzen aan moest gaan geven, ik ben immers de leider. Ik heb dit geprobeerd maar mijn onderbuik gevoel vertelde mij iets anders. 

 

Maar deze methode werkt toch, bij ieder paard, ik heb het zelf gezien en ervaren!

 

Ik heb het mij lang voorgehouden, deze methode is hét, ik doe het alleen verkeerd, ik heb een tijd niks met haar gedaan, het weer opgepakt, weer in hetzelfde cirkeltje terecht gekomen, en zo verder. 

 

Tot het moment dat ik ergens op Facebook een post tegenkwam waarin iemand R+ trainde met haar paard, dit wekte mijn interesse, maar wekte tegelijkertijd ook afkeer op. Je paard trainen met voerbeloning is omkoping, mijn paard wordt daar opdringerig van, ging door mijn hoofd.

 

Na nadere uitleg gevraagd te hebben, en enige research op het internet, had interesse mijn gewonnen, met de tools die ik uit een gratis cursus had gehaald ben ik aan de slag gegaan en heb ik na 2 weken zelf aanklooien les genomen. Binnen no time had ik weer de connectie en de interesse van mijn paard, nu kijkt ze alleen nog “boos” als ze uiterst geconcentreerd doet wat ik van haar vraag.

 

Hoe vind je nou de methode die het beste bij jou past? 

Wees nieuwsgierig, misschien komt jou eureka wel uit een heel onverwachte hoek. 

Neem je tijd, het is niet erg om even samen niks te doen en tot een 0 punt te komen, hier kunnen leuke nieuwe inzichten van komen. 

Ga op je gevoel af, ook al zeggen al die geleerde instructeurs iets anders, jij kent jezelf en je paard het beste en je weet wat het beste bij jullie past. Twijfel niet aan jezelf!

Ga kijken wat er allemaal te vinden is, er zijn zoveel trainingsmethoden en niet een is hetzelfde, maak een lijstje en bel eens wat rond.

 

Heel veel succes met het vinden naar de juiste methode, je kan altijd een proefles nemen bij mij, dan is je eerste stap al gezet, tot snel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0