Een bit voor de veiligheid

Een bit voor de veiligheid
Na mijn eerste post van laatst werd ik geïnspireerd door een aantal reacties die zijn gegeven. Daarin stond bijvoorbeeld, dat veiligheid boven alles gaat, dit is natuurlijk helemaal waar, maar waar zit die veiligheid 'm dan in?
Hulpmiddelen kunnen hier natuurlijk een uitkomst bieden, maar als een paard schrikt en in blinde paniek wegrent kan je het scherpste bit erin hangen, er zo hard aan trekken dat ze mondhoeken uitscheuren. De reactie van je paard wordt niet minder heftig.
Oké weer even in perspectief:
Je gaat samen met een vriendin op pad, je bent gezellig aan 't wandelen en in de verte zien jullie een roedel wolven, ze sluipen op jullie af en je bent omsingeld. Je raakt totaal in paniek en begint te schreeuwen, wil wegrennen maar je vriendin pakt je vast en schud je door elkaar. Nog steeds voel je de blinde paniek in je en ze begint je te slaan en te duwen, de paniek wordt niet minder want nu zijn niet alleen de wolven het gevaar maar ook je vriendin. Ze duwt je nog een keer, je knalt tegen een boom, knock out...
Wat nou als ze je het vertrouwen had gegeven dat het goed zou komen, ze je dicht tegen zich aan had gedrukt, ze haar handen op je hoofd had gelegd en rustgevende dingen tegen je had gezegd?
Er echt voor je was geweest?
Dan was je reactie niet heftiger geworden, ja de paniek was er nog steeds maar wat niet erger geworden.
En bit, zweep, slofteugel of andere hulpmiddelen zijn geen veiligheidsmiddelen een cap of bodyprotector daarin tegen wel.
Hoe dan de veiligheid te waarborgen? Want zelfs al heb je de beste vertrouwensband met je paard, het is en blijft een vluchtdier. Maar is aan teugels trekken, schoppen, slaan of schreeuwen dan de beste optie? Nee, bij al deze bovengenoemde uitingen van ons gaat onze energie op een negatieve manier omhoog. Probeer, hoe moeilijk ook, rustig te blijven, let op je ademhaling, praat liefdevol tegen je paard en straal vertrouwen naar je paard uit. Heb begrip voor zijn emoties en denk na hoe jij in zijn situatie benaderd zou willen worden.
Wat u niet wil dat u geschiedt doet dat een ander ook niet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0